poniedziałek, 13 czerwca 2016

Zwęglona Bawełna / Char Cloth

Zwęglona Bawełna jest świetną hubką która ułatwi wam rozpalanie ognia metodami tradycyjnymi, takimi jak łuk ogniowy czy krzesiwo kowalskie, Zrobienie jej jest równie proste jak używanie więc w kilku prostych krokach opowiem wam jak to się robi...



No dobra to może od początku czym jest zwęglona bawełna. Jak sama nazwa wskazuje jest to Bawełna poddana spalaniu beztlenowemu co powoduje, że poddana ona jest zwęglaniu ale nie ulega spaleniu. Dzięki dużej zawartości węgla bardzo łatwo łapie iskrę która świetnie się rozprzestrzenia po materiale.

Czego będziemy potrzebować ?
-Bawełnę może to być kawałek starej koszulki (100% Cotton) lub waciki kosmetyczne 
-Metalowy pojemnik który posłuży nam do zwęglania bawełny
-Źródło ognia 

Krok 1
W pojemniku zrób małą dziurkę na środku tak aby gaz wytworzony podczas zwęglania mógł się swobodnie wydostawać. 

WAŻNE !!! 
W miarę możliwości starać się nie wdychać tego dymu bo nie jest on najzdrowszy dla naszego organizmu 
W moim przypadku była to stara puszka po paście do butów

Krok 2
Bawełnę pociętą na małe kawałki umieszczamy w puszcze i kładziemy na ogniu, przez otwór w puszce powinien  zacząć wydobywać się dym lub mały płomień.

Kiedy zdjąć puszkę z ognia ?
Puszkę należny zdjąć jeżeli dym lub ogień przestanie się wydostawać z puszki (zwykle kilka minut wystarczy). Oznacza to że Bawełna już się zwęgliła, dla pewności można potrzymać ją jeszcze minute na ogniu.

Kawałki bawełny docięte do rozmiaru puszki

Starajcie się utrzymać wysoką temperaturę

Kiedy wylatujący z puszki dym zgaśnie wasza zwęglona bawełna będzie gotowa

Krok 3
Po zdjęciu puszki pozwólcie jej ostygnąć, gdyż zbyt wczesne dostarczenie tlenu do puszki może spowodować samozapłon bawełny 

Gotowy produkt powinien mieć czarny kolor




zdjęcie zapożyczone z (http://www.survivalistboards.com/showthread.php?t=415520)

Mam nadziej że post jest przydatny i zrozumiały
Życzę wam miłego zwęglania i zapraszam was na mojego Facebooka aby być na bieżąco :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz